Hirschska huset

Arkitekterna som formade det nya Sundsvall

På midsommardagen 1888 inträffade det som fortfarande anses vara Sveriges mest förödande stadsbrand. Fem människor omkom och över 9000 personer förlorade sina hem. Goda försäkringsvillkor och förmögna träpatroner gjorde att en helt ny stad kunde byggas upp i sten. 600 hus byggdes på endast sex år och idag är ”Stenstan” världens nordligaste stadbebyggelse i samma kontinentala byggnadstradition som exempelvis Wien och Berlin.

Ingenstans utanför Stockholm finns en lika vacker och intressant samling byggnader från det sena 1800-talet. Hirschska huset på bilden ovan, ritades av Johan Laurentz och är en av Stenstans mest magnifika byggnader och fick stå modell för många av Laurentz byggnader på Strandvägen i Stockholm.

Förutom Johan Laurentz så anlitades flera av Sveriges främsta arkitekter för att bygga upp staden igen och resultatet blev en borgerlig drömvärld med palatsliknande bostadshus, banker och hotell – en manifestation av lyx och överdåd. Knut Gyllencreutz, Gustaf Hermansson, Sven Malm och Hjalmar Kumlien är några av de kreativa arkitekter som du kan bekanta dig med här nedan.

Arkitekterna i Stenstan