2019 välkomnar vi världens första Ski Cruise till Sundsvall.

Du som kryssningsgäst kan välja mellan att åka skidor, curla eller vandra med snöskor. Förutom detta finns det såklart en hel massa du kan hitta på i Sundsvall och vår vackra Stenstad. 

Stenstan Visitor Center

Stenstan Visitor Center är ett upplevelsecenter som sätter Sundsvalls stenstad i fokus. Här får du uppleva och interagera med Stenstans historia genom visualisering med ny modern teknik. Stenstan Visitor Center är startpunkten för dig som besöker staden och omlandet, ett fönster och en vägvisare. Stenstan i Sundsvall utgör ett av de mest renodlade exemplen på en 1890-tals stad som kan ses i Sverige idag. Till upplevelsen bidrar den arkitektoniska mångfalden, de påkostade exteriörerna och den fantasifulla utformningen av detaljer. Kort sagt, den konstnärliga skönheten. Stenstan i Sundsvall är därför definierad som varande riksintresse för kulturmiljövården. Det är inte bara enskilda byggnader som är intressanta, utan i högsta grad Stenstan i sin helhet.

På Stenstan Visitor Center får du uppleva och fördjupa dig i stans historiska arkitektur, men även i människorna som lever och en gång levt där. Du kan också lära dig mer om allt från byggnadernas utsmyckningar, konstnärer och musiker till handelsmän och arkitekter.

Under dagen erbjuds du som kryssningsgäst guidade visningar om Sundsvalls historia, utan kostnad! Under visningen får du lära dig mer om den stora Sundsvallsbranden, varför stadskärnan kallas för Stenstan, hur det kom sig att det byggdes imponerande 600 hus på sex år och får en inblick Sundsvallspolisens historia.

Vi gör också ett besök i de gamla arresterna. Det pampiga Stadshuset som i dag rymmer Stenstan Visitor Center var faktiskt en gång polisstation. Idag räcker det dock för besökarna att bli fängslade av stans intressanta historia.

Guidade visningar för kryssningsgäster: Gratis, ingen föranmälan behövs. Går varje hel timme från 10.00-15.00.

 

Efter besöket på Stenstan Visitor Center är du redo att upptäcka Sundsvall.

Pärlor i Stenstan
Att strosa på egen hand i Sundsvalls vackra stadskärna är ett populärt nöje. 2017 utsågs Sundsvall till Sveriges vackraste stad, och det finns gott om hus, platser och detaljer med egna historier att beundra.

I denna miljö finns ett bra utbud av butiker och restauranger.

För dig som hellre handlar “unikt” än i de stora kedjorna som också finns flitigt representerade i Stenstan så kan vi tipsa om Nana´s (mode för lite större storlekar), Crib (mode och design), Made in Medelpad (lokalt hantverk, mathantverk och design) och Kent Watch & Jewellery (smycken och klockor).

Är du ute efter mat och dryck så har du hamnat helt rätt. Sundsvall har de senaste åren utvecklats som krogstad och är i dag norra Sveriges krogtätaste stad med pärlor som PingPongHybrisApa och Udda Tapas för att nämna några ställen som lyckats bra med matkoncepten i den tuffa konkurrensen.

För något att dricka är MenagerietInvitoVinbaren eller Gambrinus säkra kort.

Är du på humör för en promenad upp till Norra berget så lockar Restaurang Grankotten med både nybyggd terrass och utsikt över – just det – Sveriges vackraste stad!

Välkommen!