På Tapeten!

Välkommen till vårens säsongsavlutning av På Tapeten – Tema Kultur & Vandring.

Fredag 24 maj kl 12 – ca 13:30, Stenstan Visitor Center. 

Anmäl dig här

Vi får lyssna till Helene Westerlind som berättar om pilgrimsvandring utefter vackra St Olavsleden. I sommar finns det även möjlighet att delta i ordnade turer tillsammans med en guide, detta kommer Helene berätta mer om. 

Våra gäster för dagen, Stenstans Berättarteater, tar oss med på en spännande resa tillbaka i tiden under ett äventyr på Stora Torget i form av en dramatiserad kortare vandring. Vi kommer få träffa flera historiska karaktärer under dagen. 

Psst, vi räknar med lite extra tid denna dag då halva programmet kommer vara utomhus (kläder efter väder). Inga långa avstånd då vi håller till på torget utanför Stadshuset.   

Längre ner kan du läsa om våra tidigare På Tapeten-tillfällen.  


På Tapeten handlar om Sundsvall – och framförallt om Stenstan – i olika former. Precis som namnet ”På Tapeten” antyder fokuserar vi på det som var intressant och relevant då, nu och i framtiden. Du får uppleva allt ifrån föreläsningar till dramatiserad teater.

På Tapeten genomförs en gång per månad, med en huvudföreläsare och en gästföreläsare. Vi vill med detta skapa en ännu mer intressant besöksanledning för dig, och vi hoppas att dessa dagar ska ge dig en guldkant i vardagen.

Du har möjlighet att förlänga din ”På Tapeten-upplevelse” genom att äta lunch tillsammans med övrig publik på Stadhusresturangen, direkt efter föreläsningen. Kanske har även våra föreläsare och gäster möjlighet att medverka och bidra till spännande samtal. Vi har därför ordnat ett exklusivt ”På Tapeten-pris” á 90 kronor för dig som har deltagit på föreläsningen. Meddela i anmälan.

Apropå ”uppåt väggarna”; det är den berömde 1800-talsdesignern William Morris tapeter som pryder väggarna i våra vackra lokaler. Återskapade från tiden innan Sundsvallsbranden 1888 när Stadshuset var Sundsvalls givna nöjespalats. Då. Nu. Och i framtiden…

Våra föreläsningar är fortsatt kostnadsfria men vi vill att du anmäler dig via vår hemsida eller i receptionen på Stenstan Visitor Center då antalet platser är begränsade. 


26 april Tema Mat & Dryck i Stenstan!

Susanne Wernersson, Best Western Hotel Baltic berättar om Augusta Pierrou tillsammans med Jana Lindh Olsson.
Augusta Pierrou är ledstjärna i Mamma Augustas Kök. Augusta har en historik som en av Sundsvalls starka kvinnor som verkade i hotel- och cafénäringen sent 1800-tal och tidigt 1900-tal. Restaurangens smaker grundar sig från recept som påminner om farmor och mormor.
Nina Widenberg, IDO te & kafferosteri 
Ido te och kafferosteri har funnits sedan 1931. Det är idag Sundsvalls äldsta butik, med samma inriktning som vid starten, att sälja nyrostat och nymalet kaffe till sundsvallsborna.

22 mars Tema Legender och Myter i Sundsvall.

Legenden om S:t Olav berättas av Helene Westerlind, diakon i Selånger Församling. Kung Olav Haraldson landsteg i Selånger på sin väg tillbaka till Norge. Mycket snart efter sin död blev kung Olav dyrkad som helgon. Från Selånger utgår idag pilgrimsleden till S:t Olavs grav i Nidaros, Trondheim.
Vår gäst, Anna Broman från Upplevelseföretaget Aktivera, berättar om Stadshusets mytomspunna historia.
 
22 februari Tema för februari är kvinnor i rampljuset

Föreläsning med Cecilia Dahlbäck om Solgläntan, en byggnad som bär på en rik historia; allt från Sundsvalls första BB till en av stadens första förskolor. 

I projektet Välfärdens kulturarv lyfter Cecilia ett, på olika sätt, exkluderat, stigmatiserat och underrepresenterat kulturarv: De utsatta, arbetslösa, fattiga och sjukas historia, men även kvinnors intåg på arbetsmarknaden och framväxten av den offentliga sektorn – berättelser om resan från ett fattigt Sverige till modern välfärdsstat. 

Månadens gäst är Teater Västernorrland som gör en läsning av pjäsen ”I huvudet på Alfhild Agrell”. En föreställning om bagardottern från Härnösand som blev en av sin tids mest uppskattade och spelade dramatiker.

Alfhild Agrell var samtida med Strindberg och Ibsen, men trots den hårda konkurrensen var hon under det tidiga 1880-talet den mest spelade dramatikern på Kungliga Dramatiska Teatern i Stockholm. Hon skrev om det som låg henne närmast hjärtat: kvinnans frigörelse och rätten till ett eget liv. Denna lustfyllda föreställning rör sig mellan dröm och verklighet. Genom Alfhilds ögon får vi se fragment ur hennes pjäser och minnas hennes succéer. Premiär på Sundsvalls Teater 8 mars.

25 januari Temat för januari är en stad i förändring

Huvudföreläsare i januari är Johanna Ulvsdotter som arbetar som Byggnadsantikvarie på Sundsvalls museum. 
Som byggnadsantikvarie hjälper Johanna till att ge råd på hur vi kan bevara vårt synliga kulturarv vilket går hand i hand med vår nya utställning som är på gång i Stenstan Visitor Center, ”En stad i förändring”. 

Johanna tar oss med på en resa som handlar om när historien får vara med och bestämma.
Historia, identitet och utveckling. 
Ismagasin, uthus och barnhem – Om kulturmiljö som resurs i stadsutveckling

Årets första gäst är Jenny Persson, Kommunikationsdirektör.
Sundsvall är på väg mot att fira 400 år sedan Gustav II Adolf grundade staden 1621. Hur firar vi? 

21 december Julstök på Knaust – en föreställning av Linde&Chrisse och Heidi Jonsson 

Ett Sundsvall i vinterskrud. Storgatans renässanshus är illuminerade och stormvindar river i kappor, rockar och halsdukar. Välkomna skall ni då vara in i värmen på Hotell Knaust, ty här brinner flitens lykta dag som natt för att kunna erbjuda alla gäster, vänner och anställda ett storslaget julfirande! 

Det är fru Anna Knaust tillsammans med personal som planerar och håller ställningarna på hotellet. Ta chansen att hälsa på den drivna fru Knaust, få en inblick i julfirandet under sekelskiftet, hör lustiga anekdoter från de stora festerna och framför allt lyssna till julens sånger från medeltid till nutid!

Bakom föreställningen står Linde&Chrisse och Heidi Jonsson som med teater, dramatik och en stor portion musik och humor lyfter kvinno- och lokalhistoria. De har sedan tidigare bl.a. skrivit föreställningar om Kai Gullmar och Hjördis Schymberg, Ingeborg Nyberg, Frida Stéenhoff m.fl.

23 november Temat för november är starka kvinnliga företagare i vår destination.

Vår huvudföreläsare är Jana Lindh Olsson. Hon berättar om flera starka kvinnliga företagare som bott och verkat i Sundsvall. Bland annat Nanny  Haak som drev ett bageri, där stans godaste wienerbröd bakades. 

Månadens gäst är Lotten Rapp. Lotten är egenföretagande landsbygdsutvecklare som de senast tio åren tävlat internationellt i extremskidåkning.

26 oktober Höstens andra På Tapeten-föreläsning som handlar om Alnöns sågverkshistoria.

Föreläsare, Hans Gillgren, ordförande i Föreningen Sågverksfolket, berättar om sågverksepoken. Sundsvalls stenstad skulle inte haft sin pampiga utformning utan den förmögenhet alla Alnöns sågverk bidrog till under det sena 1800- talet. De 19 sågverk som fanns, hälften av alla 42 i Sundsvallsdistriktet, låg på rad längs Alnösundet och alla segelfartyg som lastade plankor och bräder för export gjorde Alnön till en internationell plats.

Månadens gäst, Eva Krigsman, ger en personlig skildring kring mannen bakom sågverksägaren Braathen.

21 september

Först ut bland våra föreläsare var Petter De Vahl, bryggeriet Stenshammaren. Petters historia tog oss tillbaka till dåtidens ölbryggerier och ölcaféer i Sundsvall, deras inverkan på samhället och varför de återigen blivit så populära. Petter berättade även om bryggeriet Stenhammaren, som fått sitt namn efter stadsdelen Södermalm, som under 1800-talet hade ett tvivelaktigt rykte.

Gäst Teater Västernorrland som presenterade sin nya föreställning Family Feelings. Family Feelings har premiär den 5 oktober på Konserteatern.