På Tapeten!

Nu inför hösten 2018 tar vi ett omtag på de omtyckta fredagsseminarierna som har fyllt våra lokaler med nyfikna Sundsvallsbor sedan 2013. Vi tror att de allra flesta mår bra av att utvecklas och prova något nytt. Därför döper vi om våra seminarier till ”På Tapeten” och satsar på att skapa ännu bättre spets och kvalitet på våra evenemang. Nytt för hösten är att du anmäler dig i vår reception eller här på hemsidan om du vill komma: Klicka här för att anmäla dig till novembers På Tapeten.

Våra föreläsningar kommer fortsatt att handla om Sundsvall – och framförallt om Stenstan – i olika former. Precis som namnet ”På Tapeten” antyder kommer vi fokusera på det som var intressant och relevant då, nu och i framtiden.

Med start i höst kommer våra seminarier genomföras en gång per månad, med en huvudföreläsare och en gästföreläsare. Eftersom tillfällena blir färre får vi istället utrymme för ett fylligare innehåll med två föreläsare per tillfälle. Vi vill skapa en ännu mer intressant besöksanledning för dig, och vi hoppas att dessa dagar ska ge dig en guldkant i vardagen.

Du har dessutom möjlighet att förlänga din ”På Tapeten-upplevelse” genom att äta lunch tillsammans med övrig publik på Stadhusresturangen, direkt efter föreläsningen. Kanske har även våra föreläsare och gäster möjlighet att medverka och bidra till spännande samtal. Vi har därför ordnat ett exklusivt ”På Tapeten-pris” á 90 kronor för dig som har deltagit på föreläsningen. Meddela i anmälan.

Apropå ”uppåt väggarna”; det är den berömde 1800-talsdesignern William Morris tapeter som pryder väggarna i våra vackra lokaler. Återskapade från tiden innan Sundsvallsbranden 1888 när Stadshuset var Sundsvalls givna nöjespalats. Då. Nu. Och i framtiden…

Varmt välkomna till På Tapeten! 

23 november klockan 12:00 

Temat för november är starka kvinnliga företagare i Sundsvallsregionen!

Vår huvudföreläsare Jana Lindh Olsson gestaltar Nanny Haak. Nanny berättar om sitt bageri, där stans godaste wienerbröd bakades. Hon berättar vidare om andra kvinnliga företagare, om caféägaren Lydia Lax, mamma till Kaj Gullmar och om Buick Jenny Andersson som ägde 10 caféer och hotell Baltic. Medan Nanny berättar sin historia sprider sig doften av wienerbröd i lokalen….

Månadens gäst är Lotten Rapp. Lotten är egenföretagande landsbygdsutvecklare som de senast tio åren tävlat internationellt i extremskidåkning.

Klicka här för att anmäla dig eller anmäl dig i receptionen på Stenstan Visitor Center. 

Våra föreläsningar är fortsatt kostnadsfria men vi vill att du anmäler dig via vår hemsida eller i receptionen på Stenstan Visitor Center då antalet platser är begränsade. 

 

Tidigare På Tapeten:

**Fullbokad** 26 oktober klockan 12:00 välkomnar vi dig till höstens andra På Tapeten-föreläsning som handlar om Alnöns sågverkshistoria.

Föreläsare, Hans Gillgren, ordförande i Föreningen Sågverksfolket, berättar om sågverksepoken. Sundsvalls stenstad skulle inte haft sin pampiga utformning utan den förmögenhet alla Alnöns sågverk bidrog till under det sena 1800- talet. De 19 sågverk som fanns, hälften av alla 42 i Sundsvallsdistriktet, låg på rad längs Alnösundet och alla segelfartyg som lastade plankor och bräder för export gjorde Alnön till en internationell plats.

Månadens gäst, Eva Krigsman, ger en personlig skildring kring mannen bakom sågverksägaren Braathen.

 

21 september klockan 12:00

Först ut bland våra föreläsare var Petter De Vahl, bryggeriet Stenshammaren. Petters historia tog oss tillbaka till dåtidens ölbryggerier och ölcaféer i Sundsvall, deras inverkan på samhället och varför de återigen blivit så populära. Petter berättade även om bryggeriet Stenhammaren, som fått sitt namn efter stadsdelen Södermalm, som under 1800-talet hade ett tvivelaktigt rykte.

Första gästen var Teater Västernorrland som presenterade sin nya föreställning Family Feelings. Family Feelings har premiär den 5 oktober på Konserteatern.